Bakan Bolat, uygulamayı doğrudan eleştirirken, diğer ülkelere yönelik getirilen daha yüksek oranlarla kıyaslandığında Türkiye’ye yönelik kararın “göreli olarak daha hafif” olduğunu ve bu nedenle “kötünün iyisi” olarak değerlendirildiğini ifade etti.
Daha Ağır Bir Tabloyla Karşılaşabilirdik
ABD yönetiminin, Çin, Avrupa Birliği ve bazı Asya ülkelerine uyguladığı ek vergi oranlarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Bolat, “Çin’e uygulanan ilave vergi oranı yüzde 34’e kadar çıkarken, Avrupa Birliği ülkeleri için bu oran yüzde 20, Vietnam için ise yüzde 46 seviyesinde. Türkiye’ye ise yüzde 10 oranında bir ek vergi getirildi. Bu tabloya baktığımızda, diğer ülkelere kıyasla daha düşük bir oranla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz” dedi.
Bununla birlikte kararın Türkiye açısından olumlu bir gelişme olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan, “Hiçbir ek vergi kabul edilebilir değildir. Ancak ticaret diplomasisinde karşılaştırmalı analizler önemlidir. Diğer ülkelerin karşı karşıya kaldığı oranlar göz önüne alındığında, Türkiye için daha da ağır sonuçlar doğurabilecek bir kararın görece hafif bir versiyonu söz konusu. Bu nedenle bu kararı ‘kötünün iyisi’ olarak nitelendiriyoruz,” şeklinde konuştu.
“Ticari İlişkilerimiz Stratejik Öneme Sahip”
Bakan Bolat, Türkiye ile ABD arasında uzun süredir devam eden ticaret ortaklığının iki ülke ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. “Türkiye, ABD ile dış ticaretinde son yıllarda istikrarlı bir artış yakalamıştır. Bu tür korumacı adımlar, serbest ticaret ilkelerine aykırı olduğu gibi ikili ekonomik ilişkilere de zarar verme potansiyeli taşımaktadır” diyen Bolat, hükümet olarak bu süreci dikkatle izlediklerini belirtti.
Görüşmelere Başlayacağız
Bolat, Türkiye’nin bu karara karşı gerekli diplomatik ve ticari girişimlerde bulunacağını da açıkladı. ABD Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Temsilciliği ile yapılacak görüşmelerde, Türkiye menşeli ürünlere uygulanan ilave gümrük vergilerinin kaldırılması ya da hafifletilmesi yönünde talepte bulunulacağını belirten Bolat, “Amacımız, Türk ihracatçısının önünü açmak ve bu süreci Türkiye lehine çevirebilmek. Hem kamu diplomasisi hem de özel sektör temsilcilerimiz aracılığıyla süreci çok boyutlu olarak yürüteceğiz” dedi.
“İhracatçımızı Desteklemeye Devam Edeceğiz”
Son olarak, Bakan Bolat Türk ihracatçılarının küresel pazarlarda karşılaştığı her türlü engelle mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. “Dünya ticaretinde korumacı eğilimler artıyor. Biz ise Türkiye olarak dışa açık ve rekabetçi bir yapıyı savunuyoruz. Bu doğrultuda ihracatçılarımıza destek olmayı sürdürecek, haksız uygulamaların karşısında durmaya devam edeceğiz,” ifadeleriyle mesajını tamamladı.
